In de jaren 70 zijn er in de gemeente Kelmis talrijke nieuwe sportklubs in het leven geroepen. Daarbij hoort ook de Vélo-Club La Calamine die intussen als een van de meest belangrijke klubs in de streeks telt. Regelmatig heeft de klub, sinds zijn creatie, talrijke organisaties met veel success doorgevoert. Als op 1 januari 1972 de jonge kerels Alfons Bemelmans, Armand Bougard, Nico Cremer en Gilbert Oger de klub fundeerd hebben, konden zij niet weten dat alreeds 10 jaar later de wielerklub als de N° 1 uit de regio telde.

Sinds toen is veel gebeurt en zoals een beetje overal in Belgïe is ook bij de Vélo-Club La Calamine het terug lopen van de wielersport vast te stellen.

Niet alleen in puncto organisaties, maar ook bij de activiteiten van de renners is een rem op deze goede beginjaren te voelen. De oorzaken hiervoor zijn van verschillende soort. Toch hebben de leden van het comitee zich niet laten klein krijgen en hebben nu met de trend in de wielersport hun activiteiten een beetje verschuift naar het MTB (Mountain Bike).

 

De ronde van "Oost-Belgïe" : Een story zonder "happy-end"

In het leven geroepen vanaf het jaar 1978, was deze ronde van "Oost-Belgïe" het "hoofdstuk" van de klub. Ten eerste opgericht aan het einde van de seizoen (1 Oktober 1978), heeft de koers rap zijn plaats gevonden in de voorjaarskalender. Als "Open" - wedstrijd, innovatie die door de Vélo-Club La Calamine in 1984 in het wielermilieu is ingevoerd, heeft de ronde van Oost-Belgïe talrijke bekende namen op de heuvelige straten van de Oost-kantons gezien. Spijtig heeft de klub dan einde van de jaren 90 door de nieuwe internationale reglementen die de grote "appetit" van de zo genoemde "groten" legitim gemaakt hebben, de organisatie moeten stil gelegt worden omdat een gezonde financering van deze wielerwedstrijd onder deze omstandigheden niet meer mogelijk was ... .

Image
Een aankomstlijn van 800m : de droom !
Image
De ronde van Oost-Belgïe en de pers : ware liefde !
Image